Sagt och gjort - i veckan besökte jag den supersöta grundaren Ellinor på själva fabriken, som ligger på Renstiernas gata på Söder - och jag älskade det!
Doften från den kokande kolan är ljuvlig...och receptet är självklart hemligt. Tre timmar står den och puttrar innan det är dags att hälla upp den i ramar och låta den stå och stelna över natten.
Kolan blir sedan till stora kakor (förstå att ha en sån hemma i kylskåpet...yummie!) som skärs och doppas i ljuvlig choklad...
...för att tillslut bli små underbar praliner som toppas med havssalt och gör alla andra pralinkompisar sällskap i butiken.
Ni tycker säkert, precis som jag tidigare gjorde, att "lyxchoklad" är lite i dyraste laget? Efter att ha sett hantverket bakom och insett att det inte är maskiner utan faktiskt riktiga människor som skapar dessa godsaker, måste jag dock ändra uppfattning på samma sätt som jag gjorde med mina kära dalahästar i somras.
Kolan finns även i 60-gramsstänger, om man är väldigt sugen eller kanske vill dela med en kär vän? Eftersom ni är världens bästa bloggläsare och jag gärna vill dela med mig, så att ni också får chansen att upptäcka denna underbara lakritskola, har jag nu tre stänger som jag vill lotta ut till er!
Lämna bara en kommentar till detta inlägg och håll tummarna - en kolastång kan snart vara på väg hem till dig! På måndag kväll utser jag tre vinnare.
Chokladfabriken använder inga konstiga e-ämnen, mystiska ingredienser man inte kan uttala och inga konserveringsmedel i sina produkter. De kämpar varje dag med att hitta bra råvaror för att sakta men säkert övergå till ekologiska ingredienser och tillverkar sina praliner med sådan kärlek att man inte kan annat än älska hela konceptet! Ta en tur förbi någon av butikerna om du har chansen!
Bor du inte i Stockholm? Kolla in deras webshop!
Foton privata.
Det är sannerligen skillnad på choklad och choklad. Visst funkar Marabou alldeles utmärkt när suget sätter in, men ingenting går upp mot riktigt god choklad som faktiskt smakar just choklad!
SvaraRaderaEfter mina år i Belgien har jag fått en extra förkärlek till just små söta chokladpraliner. Fick även vid några tillfällen möjlighet att göra ett litet besök bakom kulisserna och då förstår man verkligen vad man får. Vilket hantverk!
Bon appetit!
Jag vill av med å tävla, haha ;)
SvaraRaderaWow vilken guidning! Snyggt jobbat! Har också ganska nyligen upptäckt dem, har du testat deras "varm choklad"? Alltså, varm choklad kommer aldrig mer vara detsamma. Så underbart gott!!! Har dock inte testat denna men eftersom jag är en lakritsälskare så kommer jag säkerligen älska!
SvaraRaderaDu hittar på så roliga saker! :)
SvaraRaderaLäste ju även inlägget om dalahästarna och nu har jag kikat på hemsidan och ska nog shoppa mig två stycken.. Svårt att välja bara - finns ju så många fina!
Ha en skön lördag!
Kram
Mums siger jeg bare!
SvaraRaderaoh, ja ja ja! choklad är ju det allra bästa! :)
SvaraRaderaåh, det lät verkligen jättesmaskigt - jag älskar lakrits :)
SvaraRaderanu ska jag hålla mina tummar!
kramelikram
Låter spännande, måste testa min lycka :-)
SvaraRaderaKlockrent...please Helena...de e ju en fabrik du måste visa mamma haha
SvaraRaderakram
Åh - jag vill! Tuppen ja!!!
SvaraRaderaFår man lite av din vishet med den där kolan om man skulle råka vinna den? ;)
SvaraRaderaTack för en inspirerande blogg som får mig att vilja bli en bättre människa - jag vet inte om jag har kommenterat och sagt det förut, men isåfall tåls det verkligen att säga igen....!
JA!!! Jag vill testa den kolan.. här ska hållas tummar om att jag vinner... roligt att få en inblick bakom kulisserna också tack vare söta dig.
SvaraRaderaKramar
Va kul Helena att du skriver om det för jag läste om chockladfabriken idag i tidningen - Det är min nästa "check" när jag åker till Stockholm! Ni Stockholmare, ni har fasiken allt i den staden =)Underbart.
SvaraRaderaSköt om dig!
Kram Tellu
Oj, nu är det bäst att lämna en kommentar må jag säga!
SvaraRaderaChoklad är gott! Det enda godis förutom lakrits som jag äter, bara så att du vet...
Kram på dig!
Dit måste jag gå. Man får faktiskt unna sig sånt där gott ibland :-)
SvaraRaderaPå tal om att unna sig. Kom precis hem från SPA helg. Helt underbart...
Yes, what else is needed :)
SvaraRaderaKram från en sötberoende moster.
Min kompis är chef på Chokladfabriken på söder och inför varje advent åker vi dit ett stort tjejgäng och får kladda och göra vår egen choklad! De är toppen där!
SvaraRaderaÅh!! JAg vill jättegärna vara med. Älskar choklad i alla dess former.
SvaraRadera/Nina
Åh! Jag vill också vara med! Jag har dessutom en Stockholmsweekend inplanerad nu i november, och Chokladfabriken får jag definitivt inte missa.
SvaraRaderaJag har testat det mesta i chokladväg, både när det gäller chokladkakor och praliner. Dags att ge sig in i kolans värld? Jag tror det :).
SvaraRaderaSom en sann chokladälskare vill man såklart vara med och tävla! :) Vill också passa på att tacka för en riktigt bra och inspirerande blogg!
SvaraRaderaMåndag kväll... tävlingen avslutad?
SvaraRaderaÅåå söta Helena, tack för att du finns!!! Choklad och lakrits och kola är mina favriter, och de flesta i min omgivning suckar och tycker jag är konstig när jag blandar ren choklad med något lakritsgodis... Har inte testat dessa, visste ju inte ens att de fanns :) Bara tvungen att vara med att tävla! Åre chokladfabrik har en ruggit god åxå.
Kramis
/M